آیین رونمایی و تحویل نخستین راکتور فوق سنگین بومی تولید متانول کشور که با همت شرکت دانش بنیان و صنعت ساز ماشینسازی اراک و با دانش و فناوری کاملا داخلی ساخته شده است امروز شنبه نوزدهم اسفند 1402 با حضور محسن احمدی مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان، فرزاد مخلص الائمه استاندار استان مرکزی، آیت الله دری نجف آبادی نماینده ولی فقیه و امام جمعه اراک، دکتر موسوی معاون وزیر صمت و جمعی از مقامات کشوری و استانی در محل کارخانجات ماشین سازی اراک برگزار شد.
این راکتورهای تولید متانول با نام R3001، برای نخستین بار در ایران و به دست مهندسان و متخصصان شرکت دانش بنیان ماشین سازی اراک وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان تولید گردیده و در فاز نخست 2 دستگاه از این راکتورهای غول پیکر تحویل شرکت پتروشیمی دنا (از زیر مجموعه های هلدینگ پتروفرهنگ و انرژی سپهر) از دیگر شرکت های متعلق به صندوق ذخیره فرهنگیان تحویل گردید.
ایران به جمع 5 کشور سازنده راکتورهای تولید متانول پیوست
ساخت این راکتورهای عظیم، ایران را به جمع 5 کشور سازنده راکتورهای تولید متانول وارد نمود، همچنین علاوه بر میلیون ها دلار صرفه جویی ارزی، باعث شکسته شدن انحصار تولیدکنندگان اروپایی، تقویت دانش بومی در دوره تحریم، بی نیازی به طرفهای خارجی و نهایتا موجب همگرایی درون سازمانی و سودآوری مجموعه های وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان شده است.
بومی سازی/ خودکفایی/ رشد تولید/ خنثی سازی تحریم ها
بنابراین گزارش، محسن احمدی مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان در آیین رونمایی و تحویل راکتورهای فوق سنگین تولید متانول تاکید کرد خوشحالیم که در سالی که با تدبیر رهبرمعظم انقلاب سال رشد تولید نامگذاری شده است توانستیم تاکیدات و منویات معظم له را در حوزه رونق تولید، بومی سازی، خودکفایی و تحقق شعار اقتصاد مقاومتی سرلوحه کار خود قرار دهیم و شرکت ماشین سازی اراک را که متعلق به صندوق ذخیره فرهنگیان می باشد به دوران اوج برگردانیم.
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان یکی از دستاوردهای مهم ساخت راکتورهای فوق سنگین توسط گروه صنعتی ماشین سازی اراک را خنثی کردن تحریم ها و بی نیازی از شرکت های خارجی برشمرد و گفت: طراحی و ساخت تجهیزات فوق حساس راکتور سنتز قبلا در انحصار شرکت دانمارکی تاپسویی و سازندگان اروپایی بود که پس از اعمال تحریم های ظالمانه، شرکت تاپسویی اقدام به متوقف کردن ساخت این تجهیزات نمود اما با عزم و اراده و توان مهندسان شرکت ماشین سازی اراک، تولید این راکتورها برای نخستین بار در کشور انجام شد.
تقویت هم افزایی در مجموعه های وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان
وی ضمن تبریک به ملت ایران بویژه فرهنگیان سراسر کشور و اعضای صندوق گفت امروز با ساخت و تولید این راکتور، شاهد هم افزایی و موفقیت شرکت های زیرمجموعه صندوق از جمله شرکت دانش بنیان ماشین سازی اراک و پتروشیمی دنا در راستای بومی سازی صنایع فوق سنگین، شکوفایی اقتصادی کشور و سودآوری برای صندوق ذخیره فرهنگیان می باشیم.
دکتر احمدی در همین زمینه افزود : همافزایی و اشتراک منابع در صندوق ذخیره فرهنگیان از طریق واسپاری و کارسپاری در شرکتهای وابسته به صندوق عملا اجرایی شده و علاوه بر اشتغالآفرینی، رونق شرکتها و افزایش سودآوری، برند و جایگاه و تاثیرگذاری این مجموعه در اقتصاد ملی را افزایش داده است.
تبدیل تهدید به فرصت
مدیرعامل صندوق ذخیره در ادامه گفت همکاران ما در مجموعه ماشین سازی و شرکت های پتروشیمی وابسته به صندوق، تهدید را به فرصت تبدیل کردند اظهار داشت: با استفاده از توان و دانش نیروهای متخصص در هلدینگ پتروفرهنگ و با همافزایی درونگروهی و استفاده از پتانسیل های کم نظیر شرکت دانشبنیان
ماشین سازی اراک، در این نوع فناوری ها به خودکفایی رسیده ایم.
تولید 24 دستگاه راکتور تولید متانول آغاز شده است
احمدی از امضای قرارداد طراحی و ساخت تجهیزات فرایندی پروژه های متانول پتروشیمی های دنا و سیراف شامل 24 دستگاه منحصر به فرد و استراتژیک با ماشین سازی اراک خبرداد.
وی با ابراز خرسندی از اینکه مجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان توانسته است پرچم پرافتخار کشورمان را در دنیا به اهتزار درآورد گفت: اکنون جایگاه شرکت ماشینسازی اراک و به تبع آن کشور عزیزمان به عنوان پنجمین کشور دارای تکنولوژی ساخت این تجهیزات در دنیا تثبیت شده است.
شرکت ماشین سازی اراک، صنعت ساز و نماد تولید دانش بنیان است
وی با اشاره به اینکه ماشینسازی اراک نماد یک شرکت دانشبنیان در کشور است، تصریح کرد: پس از اعمال تحریمهای ظالمانه علیه کشور عزیزمان در اکثر حوزهها علیالخصوص صنعت پتروشیمی، شرکتهای خارجی اقدام به متوقف کردن تحویل یکی از حساسترین وکلیدیترین تجهیزات واحدهای متانول به نام راکتورسنتز نمودند.
احمدی افزود: ماشین سازی اراک یک شرک صنعت ساز است که با تکیه بر دانش و تخصص مهندسان و کارشناسان خود و با سرمایه گذاری های قابل توجه اقدام به مطالعات مهندسی نموده و برخی از این محصولات و پروژه ها یک تا دو سال فرایند مطالعات مهندسی آنها به طول انجامیده تا منجر به طراحی و ساخت محصول نهایی گردد.
ماشین سازی کارنامه درخشانی دارد
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگین با اشاره به اینکه شرکت ماشینسازی اراک کارنامه درخشانی در اولینهای صنعت کشور دارد، اظهار داشت: این شرکت دارای بیش از نیم قرن سابقه صنعتیسازی و از مهمترین شرکتهای توانمند در توسعه صنعتی کشور است. همچنین در دوره نوین فعالیتها و جهش تولیدات خود توانسته است به عنوان یکی از برترین تولیدکنندگان داخلی و پیشگامان راهاندازی راکتورهای فولاد و آهن اسفنجی، برگ نوینی از بومیسازی و اقتصاد مقاومتی را محقق نماید.
طرح نوسازی و توسعه ماشین سازی اراک در دستور کار است
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان از تهیه طرح نوسازی، بازسازی و توسعه ظرفیت های گروه صنعتی ماشین سازی اراک خبر داد و گفت این طرح مهم در اولویت برنامه های استراتژیک صندوق قرار گرفته و در آینده نزدیک اجرایی خواهد شد.
مدیرعامل پتروفرهنگ:
روزی به یاد ماندنی در تاریخ پر افتخار انقلاب اسلامی ثبت شد
دکتر جواد زارعپور مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ در حاشیه این آئین در جمع خبرنگاران اظهار داشت: امروز برای مجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان و هلدینگ پتروفرهنگ روزی به یاد ماندنی خواهد و در تاریخ پر افتخار انقلاب اسلامی ثبت خواهد شد.
وی اظهار داشت: امروز در واقع روز تکریم خودباوری، دانش و بینش عدهای از میلیونها جوان ایرانی است که با بومی سازی و ساخت راکتورهای سنتز متانول برای نخستین بار در کشور، موفقیت روحیه جهادی و انقلابی با تکیه بر توان داخل و همچنین کارآمد بودن تفکر و فرهنگ « ما میتوانیم» را تجلی بخشیدند.
دکتر زارعپور ادامه داد: به این عزیزان خدا قوت میگوییم و دستان پرتوانشان را به گرمی میفشاریم و تکریم میکنیم زیرا غیرتمندانه برای عزت ایران اسلامی تلاش میکنند و الحمدالله این تلاشها ثمر هم میدهد.
وی ادامه داد: امروز جوانان متخصص شرکت ماشین سازی اراک و مجموعه پتروفرهنگ نشان دادند ، میشود و میتوانیم با اتکا به توانمندی جوانان ایرانی ساخت تجهیزات ویژه فرایندی صنعت پتروشیمی را از انحصار شرکتهای اروپایی خارج کرد و اجازه خروج میلیونها دلار ارز از کشور را نداد.
دکتر زارعپور یادآور شد: پترو فرهنگ در ۶ ماهه اخیر با توجه به سیاستهای کلی نظام و همچنین ابلاغ سیاستهای کلی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی توسط مقام معظم رهبری، حمایت از ساخت داخل را تکلیف دانسته و در این راستا تاکنون اقدامات مثبتی انجام شده است.
وی تصریح کرد: استفاده از تجهیزات ساخت داخل از جمله تجهیزات کلیدی کوره پرایمری در اورهال شرکتهای تابعه از جمله سبلان و کیمیای پارس خاورمیانه مورد استفاده قرار گرفت و این تجهیزات تماما برای اولین بار توسط شرکتهای سازنده ایرانی و دانش بنیان طراحی، ساخت و نصب شد.
دکتر زارعپور تاکید کرد: با آماده همکاری با شرکتهای دانش بنیان و کننده کار همچون شرکت پرافتخار ماشین سازی اراک در زمینه مشارکت در انجام کارهای بزرگ را داریم و پروژههای را متناسب با نیاز، توان و دانش هر دو مجموعه کلید بزنیم.
وی با اشاره به برخی از اقدامات انجام شده در ۶ ماهه اخیر در راستای تعالی پتروفرهنگ، افزود: از ابتدای حضورم افزایش و پایداری تولید در شرکتهای تولیدی و تسهیل،تسریع و تأمین منابع پروژههای از جمله دنا و سیراف را در دستور کار قرار دادیم که الحمدالله با همت و حمیت مدیران و کارکنان سخت کوش ستاد و شرکتهای تابعه در سطوح مختلف دستاوردهای چشمگیری در مسیر پیشرفت و تعالی پتروفرهنگ کسب شد.
مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ بیان کرد: در این مدت حرکت هدفمندی را در راستای ورود به صنایع پایین دست پتروشیمی آغاز کردیم که الحمدالله با پیگیریهای انجام شده منتج به نتیجه شده و طرحهای شیمیایی لاوان، اریا و مهتاب پارسیان بعد از سالها تعیین تکلیف شدند.
دکتر زارعپور اظهار داشت: همچنین در ۳ ماهه نخست سال مالی ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ شاهد افزایش تولید دو شرکت سبلان و کیمیای پارس خاورمیانه هستیم و این خبر خوب را هم بدهیم که در این مدت پتروفرهنگ از زیان خارج و به سوددهی رسیده که بزودی اعداد دقیق اطلاع رسانی خواهد شد.
اجرای پروژه های مشابه در بخش های مختلف صنعت کشور توسط ماشین سازی
خاطرنشان می گردد ماشین سازی اراک به اجرای پروژه های مختلف و ساخت تجهیزات گوناگون در کشور اقدام نموده است و تاکنون تجهیزات صنعتی گوناگونی در حوزه های نفت، گاز،پالایشگاه، پتروشیمی، سدسازی، فولاد، معدن و تاسیسات بندری تولید نموده که تامین بسیاری از این تجهیزات حساس و پیچیده قبلا وابسته به واردات بوده است.
گروه صنعتی ماشین سازی اراک در بخش های گوناگون و متنوع صنعتی کشور فعالیت می نماید که می توان به ساخت تجهیزات فولاد کرمان شامل راکتور احیای تجهیزات احیای آهن اسفنجی اشاره کرد که ظرفیت تولید آن را حدود 5/2 میلیون تن در سال افزایش می دهد و این تجهیز، چهارمین تجهیز از نوع خود در جهان می باشد.
شرکت دانش بنیان ماشین سازی اراک برای نخستین بار با مشارکت شرکت دانش بنیان بخش خصوصی طراحی، مهندسی و ساخت چکش هیدرولیکی بیل مکانیکی را انجام داده است.
این شرکت همچنین اقدام به مهندسی معکوس و مطالعات مهندسی دستگاه حفاری با قدرت حفاری 2500 متر در معادن نموده که این دستگاه در صورت سفارش گذاری از سوی بخش معادن قابلیت ساخت در ماشین سازی اراک را دارد.
رضا سرایی مدیرعامل شرکت ماشینسازی اراک نیز در این آیین گفت فرآیندهای طراحی، تامین مواد، ساخت و مونتاژ قطعات رآکتور تولید متانول از پیچیدگیهای خاصی برخوردار بوده که به طور کامل و با موفقیت در شرکت صنعت آفرین و دانشبنیان ماشینسازی اراک انجام شده است.
در این مراسم سرکار خانم نظرپور عضو هیاتامنای صندوق، جواد زارع پور مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ، علی یاری مدیرعامل هلدینگ انرژی سپهر، مدیرعامل سرمایهگذاری فرهنگیان ، معاون امور شرکتهای صندوق، مدیرعامل شرکت پتروشیمی دنا به عنوان بهرهبردار راکتور فوق سنگین، مدیرعامل شرکت پتروشیمی سبلان، مدیرعامل قطب لاوان، مدیران کل آموزش و پرورش و صمت استان مرکزی و شمار دیگری از مقامات کشوری و استانی حضور داشتند.
در این مراسم توافق نامه تحویل راکتورها به امضای مدیرعامل ماشین سازی اراک و مدیرعامل پتروشیمی دنا رسید.