پترونفت ، محمد صالح جوکار رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی، درباره سوختِ ارزانی که به صنایع و پتروشیمیها پرداخت میشود و ضرورت اصلاح این رویه، گفت: یکی از مشکلاتی که ما هم اکنون در کشور با آن مواجه هستیم، یارانههای پنهان است. بخش مهمی از این یارانههای پنهان را واحدهای تولیدی صنایع و پتروشیمی دریافت میکنند.
وی افزود: اگر که امروز ما محاسبهای داشته باشیم مبتنی بر اینکه هزینههای تولید ۲۰ کیلو وات برق چقدر است، یا یک متر مکعب گاز چقدر هزینه دارد و اینکه با چه قیمتی در بازارهای روز جهانی هزینه میشود متوجه میشویم، قیمت انرژی در کشورهای حاشیهای ما خیلی بیشتر از چیزی است که به صنایع و پتروشیمیها در داخل کشور داده میشود.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: این مسئله به این موضوع بر میگردد که در راستای حمایت از تولید، خوراک صنایع و پتروشیمیها با قیمت پایین در اختیار آنها قرار میگیرد، اما واقعیت این است که صنایع و پتروشیمیهای ما رعایت مصرف انرژی را ندارند و غالباً فناوریها و دستگاههایی که در صنایع ما استفاده میشود پیشرفته نیست و منجر به هدر رفت سوخت میشود.
جوکار گفت: در واقع بار این سوختی که با هزینه کم در اختیار صنایع قرار داده میشود بر دوش مردم تحمیل میشود و مردم باید اثرات تورمی آن را پس بدهند. ما باید به مُرور زمان و بر اساس یک جدول زمانبندی این فناوریها، ماشینها و سیستمهای مورد استفاده در صنایع و پتروشیمیها را به روز کنیم؛ در این شرایط قطعاً با مازاد انرژی تولیدی نیز مواجه خواهیم شد.
وی افزود: یکی از نکاتی که در سال گذشته در قانون بودجه ۱۴۰۱ مطرح شد، این بود که باید قیمت خوراک صنایع و پتروشیمیها افزایش پیدا میکرد، اما این اتفاق عملیاتی نشد، باید برای بودجه سال ۱۴۰۲ قطعاً فکری به حال این موضوع شود. خوراک پتروشیمیها یا انرژیهایی که امروز مصرفی است در اختیار واحدهای صنعتی قرار میگیرد و باید با قیمت مناسب به آنها داده شود.
نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: واحدهای پتروشیمی، انرژی را با یارانه دریافت میکنند در صورتی که محصولات آنها را در بازار با قیمت آزاد میفروشند و محصولاتشان در بورس ارائه میشود. معنایی ندارد که واحد پتروشیمی ما خوراکش را با یارانه دریافت کند، ولی محصولاتش را برای مردم در بازار به قیمت آزاد محاسبه کند.
جوکار گفت: در قانون بودجه ۱۴۰۲ باید قیمت خوراک صنایع و پتروشیمیها اصلاح شود.
وی همچنین درباره پیشنهاد مرکز پژوهشهای مجلس برای افزایش ۲۰ درصدی قیمت خوراک صنایع پتروشیمیها به صورت سه سال متوالی،اظهار کرد: متاسفانه دادن سوخت ارزان به صنایع و پتروشیمیها باعث شده که آنها به سمت خامفروشی روی بیاورند و علاوه بر این به سمت توسعه زیرساختهای خود از نظر فناورانه و تکنولوژیکی نروند.
نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی گفت: وقتی این یارانه بدون کنترل مدیریت و نظارت در اختیار آنها قرار میگیرد باعث میشود که آنها مدیریتی بر مصرف نداشته باشند و به سمت هدر دادن این انرژی پیش بروند در صورتی که اگر به سمت واقعی سازی قیمت خوراک پتروشیمیها پیش برویم قطعاً نتایج بهتری خواهیم گرفت.