افزونه جلالی را نصب کنید. 5 ربيع ثاني 1446 Tuesday, 8 October , 2024
9
رئیس اداره پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب:

نگاه پیشرو و تثبیت نگاه درون زا دو مؤلفه مهم دانش بنیان شدن صنعت نفت است / پیاده سازی شبكه ارزش بر مبنای شبكه فنآور با اتكا به توان دانش داخلی قابل تحقق است

  • کد خبر : 4601
  • ۲۱ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۳:۴۹
نگاه پیشرو و تثبیت نگاه درون زا دو مؤلفه مهم دانش بنیان شدن صنعت نفت است / پیاده سازی شبكه ارزش بر مبنای شبكه فنآور با اتكا به توان دانش داخلی قابل تحقق است
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب گفت: صنعت نفت دانش بنیان به معنای حرکت شرکت‌های دانش بنیان با نگاه آینده پژوهی و به سمت تولید محصولات با سه مولفه نوآوری، ارزشمندی و برتری است؛ که برتری به معنای شناخت نیاز و ارائه روش درمان مبتنی بر فنآوری است.

به گزارش پترونفت؛ به نقل  از پایگاه اطلاع‌رسانی نفتخیز، محمد گلستان باغ روز دوشنبه (18 بهمن 1400) در دومین روز از نمایشگاه تخصصی صنعت نفت اهواز در سمینار “صنعت نفت دانش بنیان، حمایت همزمان از توسعه ساخت داخل و توسعه همکاری‌های فناورانه و همچنین ایجاد یک شبکه فناور” عنوان کرد: زیربنای سیاستگذاری‌های اقتصادی کلان برپایه اقتصاد مقاومتی است و صنعت نفت دانش بنیان یکی از ارکان اصلی اقتصاد مقاومتی است، به این معنی که در دو بخش کلیدی حوزه درآمدزایی و توان تولید داخلی در اقتصاد مقاومتی نقش آفرینی می‌نماید و در نهایت نویدبخش توسعه پایدار و رفاه و اشتغال هدفمند خواهد شد. اما این موتور محرکه توسعه کشور زمانی به واقعیت و شکوفایی نزدیک و نزدیک تر خواهد شد که مطابق فرمایشات مقام معظم رهبری صنعت نفت دانش بنیان را شاهد باشیم.

 

رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی خود شامل دو اصل برون‌نگر و درون‌زا بودن است. درون‌زا بودن معطوف به توان تولید داخلی و توسعه پایدار است که نتایجی همچون اشتغال پایدار را نیز سبب خواهد شد. در این حیطه توسعه هوشمندانه دانش، تغییر راهبردی نگاه دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش بنیان و ایجاد مدل‌های فنآوری پایدار بر اصل درون‌زایی اقتصاد مقاومتی و زیر شاخه آن یعنی اقتصاد دانش‌بنیان تاکید دارد. در این بخش حرکت‌های موثر و دستاوردهای مهمی‌را در بخش صنعت نفت به خصوص در مقوله کسب دانش فنی، بومی‌سازی و خودکفایی شاهد بوده ایم.

 

وی اظهار کرد: اما در مقوله برون‌نگر بودن اقتصاد مقاومتی به خصوص در بخش دانش و فنآوری جای کار بسیار زیادی وجود دارد. امروزه با توجه به قدمت چاه‌های نفت و گاز، توانمندی تولید میادین رو به افول است و بر همین اساس روش‌های استخراج و فرازآوری چاه‌ها  در دنیا نیز روز به روز پیچیده‌تر می‌شود لذا باید تلاش کنیم به هر نحوی که شده است از این فناوری‌های نوین بهره ببریم. نگاه برون نگر در ابتدا ما را به ورود تکنولوژی‌های روز و در ادامه توسعه آن، و در نهایت صدور تکنولوژی‌های توسعه یافته به بیرون مرزها سوق خواهد داد. آرزویی که با این توان داخلی غیر قابل دسترسی نیست. به عبارتی امروز شاید مهمترین خلاء در تحقق صنعت نفت دانش بنیان کم‌رنگ بودن این نگاه و در نهایت انجام کارهای کپسولی و موردی در این زمینه است.

 

دکتر گلستانباغ با بیان اینکه تحقق این امر به چگونگی نگاه ما به صنعت نفت بر می‌گردد، گفت: نگاه به مسائل روز شامل مباحثی همچون خودکفایی تولید، ساخت تجهیزات، تولید صیانتی، نگاه به توسعه پایین دست، توسعه میادین مشترک و مواردی از این دست است. اما در کنار موضوعات و نیازهای تعریف شده کنونی باید نگاه پیشرو و شناخت نیازهای آینده صنعت را در پیش گرفت. به عبارتی زمانی می‌توان صحبت از توسعه پایدار صنعت نفت به میان آورد که نگاه پیشرو در بدنه شرکت‌های دانش بنیان شکل گیرد و علاوه بر نیاز سنجی‌های کنونی به موضوعاتی چون توسعه پایدار زنجیره ارزش، سیاست‌های منع خام فروشی با ارئه مدل‌های فنآورانه و صادرات دانش نفتی و در یک کلام نگاه آینده پژوهی در بدنه شرکت‌های دانش بنیان توجه کنیم.

 

وی اظهار کرد: بعضا نگاه و تکانه‌های سیاسی به مبحث زنجیره ارزش و توسعه صنعت نفت یکی از آسیب‌های مهم در این مسیر بوده است. به عبارتی پیاده‌سازی شبکه ارزش در یک مسیر مطالعاتی درست و نگاه هدفمند باید در تمام سکتور‌های نفت از بالادست تا پایین دست شکل بگیرد و در انتها همه ساختار نیز بتواند کلیه زیرزنجیره‌های ارزش را در دل خود جا دهد. به عبارتی در اینجا با یک شبکه ارزش جامع و چند زیر شبکه مواجه خواهیم بود. اجرای واقعی این شبکه حتی با وجود کمبودهای کنونی می‌تواند چرخه انجام و اجرای فعالیت‌های اصلی و فرعی را بهبود و بهینه کند و از موازی کاری‌ها، ایجاد هزینه‌های آنی سرسام‌آور، مسیر‌های غلط قراردادی، تامین نامناسب و بسیاری موارد دیگر اجتناب ورزد.

 

گلستانباغ تصریح کرد: نگاه امروز ما به صنعت نفت می‌بایست نگاه ثروت آفرین باشد، شاید امروزدر بخش‌هایی به صورت جزیره‌ای موفق عمل کرده باشیم ولی شاهد یک بدنه یکپارچه هدفمند با نام صنعت نفت دانش بنیان و ارزش آفرین نیستیم، البته با این توضیح که قطعا در حرکت به این هدف با توجه به پتانسیل کنونی که شاهد آنیم توانمندیم.

 

وی با بیان اینکه نگاه رو به جلو به این معناست که دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش بنیان باید موتور محرکه فنآوری و تزریق تکنولوژی و آینده‌نگری در صنعت باشند، اضافه نمود: امروزه در منابع حدود 6 هزار محصول رسمی‌از منابع هیدروکربوری استحصال می‌شود اما با این وجود سهم تولیدات ما در کشور در این حوزه کمتر از 200 محصول رسمی‌است و این نشان می‌دهد جای کاربسیاری وجود دارد.

 

رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب تصریح کرد: صنعت نفت یک منبع اشتغالزای ثروت آفرین پایداراست که قطعا توسعه و ثبات را در پی دارد.

 

وی گفت: در این زمان پایگاه‌های متنوعی با عنوان شبکه‌های فناور در حال تعبیه است تا از بالا دست که همان میدان نفتی است، بتوانیم پایگاه‌های فناور داشته باشیم و این پایگاه‌ها در انتها یک شبکه را شکل دهند. این سیستم شبکه فناور در بسیاری از شرکت‌های پیشرفته در حال استفاده است.

 

رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب همچنین در خصوص مشخصه‌های تعریف محصول در صنعت نفت دانش بنیان بیان کرد: به عقیده‌ی من هر محصول شامل چهار خصوصیت اصلی طراحی، کیفیت، عملکرد و ارائه است که هر چهار خصوصیت لازم است در هر بار عرضه محصول همزمان ارتقا یابند. به این معنی که دانش‌بنیانی یعنی عرضه بر اساس تقاضا محوری و نه فروش به هر نحو محصول. در نگاه فنآورانه گاهی نیاز شناسایی می‌شود و با ارائه یک محصول رفع، اما در نگاه عالی‌تر ایجاد نیاز در تعالی حرکت پیش‌رو است که آن جاست که دانش‌بنیان پیش رو صنعت است نه صنعت اطلاعات دهنده به دانش بنیان ها.

 

 

لینک کوتاه : http://petronaft.ir/?p=4601

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.